Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено с

...
Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено с
Коментари Харесай

Караниколов ще иска отлагане с шест месеца на закона за горивата

Влизането в действие на закона за горивата да бъде отсрочено с шест месеца. До такова решение се стигна на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, което продължи три часа. 
 Търговци на горива стартират митинги с жълти жилетки, готвят се да затворят граници
Заседанието беше свикано поради фрапантния скок в цената на тока за промишлеността. По искане на бизнеса беше разискван и противоречивият закон за горивата, поради който дребните търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с митинг на " жълтите жилетки " по подобие на тези във Франция. Според тях новият законът постанова несъразмерни регулации, на които могат да устоят единствено огромните компании, тъй че законът ще докара до банкрут дребните участници на пазара.

По-рано през днешния ден омбудсманът Мая Манолова заяви, че се е обърнала към Конституционния съд с искане да се произнесе дали наредбите опонират на Конституцията. 

Министърът на стопанската система ще внесе на утрешното съвещание на Министерския съвет предлагането за отсрочване на текстовете. 

" Този закон би трябвало да го има, само че този закон би трябвало да сътвори нужната конкурентна среда, която все още, за жалост, Министерството на стопанската система и специалистите не установяваме, че е основана. Предложението на Министерството на стопанската система, уповавам се, че сътрудниците от Министерски съвет ще го поддържат, е удължение на периода за влизане в действие на закона след решение на Народното събрание ", посочи Караниколов.

Той увери, че през тези шест месеца министерството ще работи с всички заинтригувани страни за разрешаване на проблемите.

По мотив нарастването на цената на тока за бизнеса синдикати и работодатели предизвестиха, че това ще повлияе на цените на стоките и услугите, ще докара до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на популацията.

Позицията беше изразена от президента на КНСБ Пламен Димитров и от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

" КЕВР има и може да има по-активна роля на свободния пазар при обследването или проучването на това кой и по какъв начин се държи и какво пазарно държание има при образуването на ценовите равнища на електрическата енергия ", означи Димитров, представен от Българска национална телевизия.

Енергийният министър Теменужка Петкова акцентира, че страната няма виновност за шоковите цени на енергийната борса. 

Синдикатите желаеха от страната да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, с цел да не се позволяват такива скокове в цената на индустриалния ток.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР